Salmonela
· salmonela este o bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecţioase (febra tifoidă, diaree, crampe abdominale etc) ;
· salmonela se transmite omului prin consumul unor produse (carne, ouă, lapte, chiar şi vegetale) contaminate cu dejecţii animale;
· prin prepararea/gătirea produselor salmonela este distrusă;
· insănătoşirea organismului care a contactat agentul patogen durează intre 4 şi 7 zile fără a necesita un tratament special; există insă şi cazuri mai grave ( copiii şi adulţii fiind mai expuşi datorită sistemului imunitar fragil ) atunci cand organismul bolnav nu este atent supravegheat şi tratat;
· riscul infecţiei cu salmonela (prin ouă) este totuşi redus: conform unui studiu in 30.000 de ouă doar unul singur este contaminat cu salmonela;
· lipsa igienei, ciobirea cojii oului şi păsările bolnave sunt factori care măresc şansele de a obţine ouă infectate cu salmonela;
· nu consumaţi ouăle vechi sau ciobite in stare crudă.
Noutati
Cateva articole interesante..