Cauzele unei slabe ecloziuni
Probabil că mulţi dintre dumneavoastră au avut probleme cu "ieşitul" puilor de prepeliţă. Dacă din totalul ouălor puse la incubat nu au eclozionat decat 50-60%, atunci citiţi pană la capăt acest articol şi data viitoare incercaţi să indreptaţi greşelile.
Să analizăm pas cu pas...
Evident totul incepe de la cumpărarea ouălor. Aveţi grijă să fie ouă cu adevărat de incubaţie şi nu foarte vechi; să nu prezinte crăpături sau diformităţi, să aibă o greutate normală (10g). Prospeţimea ouălor poate fi testată, dar mai greu este cu "bănuţul". Coaja pigmentată şi dimensiunile oului de prepeliţă fac imposibil de descoperit dacă acesta este sau nu fertil.
După ce am achiziţionat ouăle urmează să le introducem in incubator. Alegeţi atent incubatorul, respectaţi cu stricteţe orarul după care intoarceţi ouăle (in cazul manual) şi faceţi tot posibilul ca variaţiile de temperatură şi umiditate să fie mici.
Variante pentru temperaturi ridicate/scăzute:
- embrionii mor in stadiile incipiente ale dezvoltării
- puii complet dezvoltaţi mor in ghioace
- ecloziune rapidă (respectiv tarzie) şi scăzută
- pui slabi sau deformaţi
Să presupunem şi cazul excepţional: ouăle sunt fertile, temperatura şi umiditatea in incubator ok, totuşi de ce nu au ieşit ouăle 80-90% ? Mai mult ca sigur aici intervin in discuţie factori care nu au nici o legatură cu dvs. : furajele consumate de prepeliţe, virilitatea masculilor, varsta prepeliţelor, etc.
Noutati
Cateva articole interesante..